Brottning går ut på att med hjälp av olika grepp lägga sin motståndare på rygg med båda skuldrorna i mattan. Det kallas fallseger. Man kan även vinna en match genom att samla på sig poäng för utförda grepp.
Brottarna tävlar på en mjuk matta som är 10 x 10 meter, eventuellt 8 x 8 meter för knatte- och pojkbrottare. Mattan har två ringar, en aktiv gul zon med 5 meters diameter och en röd skyddszon på 1 meter. Utanför ringarna är mattan blå.
En brottarmatta består av en gul innercirkel som kallas aktiv zon omgiven av den röda skyddszonen. Det blåa området utanför cirklarna är en inaktiv zon.
Brottarna tävlar i en trikå som antingen är röd eller blå beroende på lottning. Den brottare som står först i matchlistan bär röd trikå. Matcherna avgörs under max 6 minuters brottning uppdelat på två perioder à 3 minuter. För ungdomar gäller 2-minutersperioder. Poängen från första perioden följer med i andra perioden. Pausen är 30 sekunder.
Vid fall avbryts matchen. Vid 8 poängs övervikt eller mer (10 poäng i fristil) vinner brottaren på teknisk överlägsenhet.
För yngre brottare upp till och med 14 år har de nordiska länderna kommit överens om gemensamma regler enligt vilka det endast går att vinna på teknisk överlägsenhet vid 12 poängs övervikt eller mer.
Poängskalan är 1, 2, 4 och 5 poäng beroende på vilket grepp som utförts. Vid oavgjort vinner i första hand den som har fått minst antal varningar, i andra hand den som tagit den högsta enskilda poängen, i tredje hand den som tagit den sista poängen. Vid ställningen 0-0 efter full tid gör domarna en bedömning vem som varit den mest aktive brottaren och tilldömer denne segern samtidigt som den får 1 poäng (gäller grekisk-romersk stil).
Brottning sker antingen stående eller liggande. Den liggande brottningen kallas parterr (”par terre” är franska och betyder ”på marken”). I stående brottning finns två huvudtyper av kast: bakåtkast som exempelvis krysstag och smidjebälte eller svingkast som nacksving och flygande mara. I parterr utförs olika rullningar eller brytgrepp som halvnelson och kvartsnelson.
Vid passiv brottning utdelar domarna först en muntlig varning. Vid andra varningen får den aktive brottaren välja mellan att fortsätta i stående eller i parterr. Vid tredje varningen tilldelas den aktive brottaren 1 poäng och får åter välja mellan stående eller parterr. Vid en fjärde varning tilldöms den aktive brottaren segern på fall.
I fristil är reglerna något annorlunda. Efter att den första muntliga varningen utdelats startas nästa gång en strafftid på 30 sekunder. Om ingen av brottarna tagit poäng under strafftiden bestraffas den passive brottaren med varning och motståndaren får 1 poäng. Vid ställningen 0-0 efter 2 minuter startas alltid en strafftid på 30 sekunder som avslutas med att domarna bedömer vem av brottarna som varit mest aktiv och belönar denne med poäng.
Job Title
En brottningsmatch leds av tre domare: en mattdomare, en mattpresident och en poängdomare. Mattpresidentens bedömning avgör när domarna har olika uppfattningar om en matchsituation.
Även om brottning är en individuell sport finns lagtävlingar där resultaten av matcherna i de olika viktklasserna räknas samman.