Vad är brottning och hur fungerar det?


Brottningens historia

Brottning är troligtvis en av världens absolut äldsta sporter. Redan för 15 000 år sedan förekom olika former av brottning, vilket man kan se på olika grottmålningar i Frankrike. Även i det antika Babylonien samt Egypten förekom brottning.


Givetvis fanns brottning också med på det antika olympiska programmet i Grekland där det var en av de mer populära sporterna.

Under medeltiden och renässansen förekom brottning på flera håll runtom i Europa, bland annat i Tyskland i form av det så kallade ”Ringen”.

I mitten av 1800-talet började den moderna brottningen ta form och mot slutet av samma århundrade hade den grekisk-romerska brottningen utvecklats och fanns med på programmet vid de första moderna olympiska spelen i Aten år 1896 dock utan några viktklasser som vi är vana vid idag.


Vid OS i St Louis 1904 hade den fria stilen ersatt den grekisk-romerska, vilken dock var tillbaka redan vid OS i London fyra år senare.

Så småningom infördes fler och fler viktklasser och idag finns sju olika viktklasser i fristil respektive grekisk-romersk stil från 55 kg till 120 kg.

Sedan år 2004 tävlar även damer på brottningsmattan i OS, dock endast i fristil.

Vad är brottning?


Brottning är samlingsbeteckningen på de former av kamp där man med grepp, kast och fasthållningar försöker besegra motståndaren. Brottning kan utföras både som träning och som en idrott. I dagligt tal avser man med brottning vanligtvis de olympiska grenarna Grekisk-romersk stil och fristil.


Är du nyfiken på brottningen runt om i världen så kan du läsa mer om den från det internationella brottningsförbundet.


Här hittar du information från Svenska Brottningsförbundet.

Regler för brottning


I huvudsak går brottning ut på att den tävlande ska försöka tvinga ner sin motståndare på rygg, vilket innebär omedelbar seger i matchen (fall). Alternativt kan den tävlande med kast, grepp och fasthållningar försöka få poäng, vilket kan ge seger sedan de två perioderna har avslutats. Fasthållningar och nedtagningar ger oftast 2 poäng, medan kast oftast ger 4 poäng (2 poäng om kastet inte går igenom helt). Om det är mycket fint kast kan brottaren få 5 poäng. Brottaren kan även få poäng genom passivitetsvarning till motståndaren. Ena brottaren kan belönas med en sådan om den andra visar greppflykt eller liknande. Då kan man få 1-2 poäng. Man kan vinna matcher på flera olika sätt: poängseger, teknisk överlägsenhet, fall eller diskvalificering. Vid vinst genom teknisk överlägsenhet gäller det i grekisk-romersk stil att vinna med 8 poängs marginal t.ex. 8-0, 12-4, 15-7 osv. I fristil gäller 10 poängs marginal t.ex. 10-0 12-2 17-7 osv.

Brottningsstilar

Brottning på basnivå och på internationell nivå delas båda in i två olika stilar; grekisk-romersk stil och fristil.  En annan stil inom brottningen kallas wrestling. Detta är dock en stil som utvecklats i USA för underhållningens skull och har inspirerats av den grekisk-romerska.


Andra underkategorier är också judo och sumo från de japanska trakterna. Vad är då skillnaden mellan de olika grenarna?

Det råder självfallet olika regler för de olika stilarna. I den grekisk-romerska stilen som baseras på den sport som utövades i det antika Grekland och Rom är det exempelvis förbjudet att greppa runtom motståndarens midja. Judon är utvecklad i Japan och går ut på att använda motståndarens kraft till sin egen fördel. I Sumo är reglerna mycket hårda. Ingen annan kroppsyta än fotsulorna får lov att röra underlaget samtidigt som man försöker få motståndaren ut ur ringen. Fristil utövas alltid av kvinnor och innebär att man får lov att använda benen.


Det som kallas professional wrestling är en stil som utvecklats i USA som mer är till som show. Brottarna framställs som onda eller goda, och är där för att involvera publiken mer genom att skapa drama och spänning. Istället för att satsa på vinnaren över nätetsatsar man istället helhjärtat på vinnaren i ringen på plats. Huvudsaken med brottningen är helt enkelt att på något sätt få ner motståndaren med olika tekniker, olika kulturer har sedan utvecklat sin egen version av det. Att börja träna brottning har dessutom många fördelar för de som redan är engagerade i någon annan idrott.

Passar brottningen mig?

Du har säkert brottats redan. Som barn brottas ju alla - antingen med syskon, kompisar, föräldrar eller tom med hunden! Om du är kille eller tjej spelar ingen roll - Du är lika välkommen till vår lokal för att pröva på några gånger innan du bestämmer dig.

Det har heller ingen betydelse om du är lång eller kort, stor eller liten, stark eller svag. Alla har vi våra för- och nackdelar. Det fina med brottningen är att den tar bort nackdelarna och bättrar på fördelarna. Brottningen passar dessutom faktiskt alla sorters personer i nästan alla åldrar.



Träningen & Tävling

I början handlar träningen om lek och pargymnastik. Det kommer också in teknikmoment och givetvis lite brottning.

Efterhand som du tränar, märker du hur du blir starkare och hur du känner dig nöjd med dina framsteg. Tillsammans med tränaren lägger vi upp din träning så att du får ut mesta möjliga av den.


Träningen går ut på att lära sig olika grepp, teknik och taktik för att få sin motståndare ur balans och ta poäng eller läggas på rygg. För detta krävs god balans, koordination och styrka som man övar upp genom den fysiska brottningsgymnastiken och greppträningen.


När man själv känner sig mogen och förberedd får man i samråd med tränaren börja med tävlingsbrottning, till att börja med i barn och ungdomstävlingar i Skåne.

Varför brottning?

    • Med en allsidigt tränad kropp får du ökad självkänsla och du mår bättre.
    • Det är en bra idé att komplettera annan idrott med brottning. Det gäller både för lagsporter och individuella sporter. Som "kombinationssport" är brottning särskillt värdefull eftersom den huvudsakligen är en vintersport.
    • Brottning sker på samma gång både individuellt och i lag. Ingen blir petad - alla får chansen.  När du tränar brottning bestämmer du själv om du vill tävla eller inte.
    • Träningen går ut på att lära sig olika grepp, teknik och taktik för att få sin motståndare ur balans och ta poäng eller läggas på rygg. För detta krävs god balans, koordination och styrka som man övar upp genom den fysiska brottningsgymnastiken och greppträningen.
    • När man själv känner sig mogen och förberedd får man i samråd med tränaren börja med tävlingsbrottning, till att börja med i barn och ungdomstävlingar i Skåne.